Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 16.5.2016

Trinidad ja Tobago: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuutta etenkin Trinidadilla. Hurrikaanikausi kesä–marraskuu.

Ajankohtaista

Latinalaisessa Amerikassa etenevästä zikavirusepidemiasta löytyy lisätietoja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/zika

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Jengiväkivaltaa, aseellisia ja väkivaltaisia ryöstöjä esiintyy erityisesti Trinidadilla, mutta enemmissä määrin myös Tobagon saarella. Suurta varovaisuutta kannattaa noudattaa. Eri alueiden turvallisuustilanne on syytä tarkistaa paikan päällä hotellista tai viranomaisilta. Poliittiset jännitteet eri väestöryhmien välillä elävät edelleen pinnan alla.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Trinidad ja Tobagon yleiset hätänumerot ovat: poliisi 999, palokunta ja ambulanssi 990

Rikollisuus

Matkailijoihin on kohdistunut varkauksia ja ryöstöjä turistialueilla sekä isoissa kaupungeissa, joten yleinen varovaisuus on tarpeen. Pimeällä liikkumista hotellialueiden ulkopuolella ja autioilla rannoilla kannattaa välttää.

Port of Spainissa kannattaa välttää erityisesti kaupungin itäosia, joissa väkivaltaisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä. Eritystä varovaisuutta on syytä noudattaa karnevaalien aikana helmi-maaliskuussa. Myös omakotitaloja vuokraavien matkailijoiden kannattaa olla varovaisia.

Tärkeimmistä asiakirjoista, kuten passista, on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää erillään alkuperäisistä sekä lähettää skannatut kopiot omaan sähköpostiin. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Trinidad ja Tobagon poliisi: http://www.ttps.gov.tt/

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Autolla ajettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta sekä ryöstöriskin että teiden puutteellisen kunnon ja vaarallisen ajokulttuurin takia. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti.

Yöllä ajamista kannattaa välttää. Ajaessa on syytä pitää ovet lukossa ja ikkunat suljettuina.

Maassa on suhteellisen kattava joukkoliikennejärjestelmä sisältäen taksit, minibussit/pakettiautot ("Maxi-Taxi") sekä linja-autot. Taksi on turvallisinta ottaa hotellista. Hotellien taksit ovat yleensä luotettavia.

Trinidadin Piarco-lentokentän ja kaupungin välillä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Luonnonolot

Hurrikaanien normaalit reitit ovat tähän saakka ohittaneet Trinidadin ja Tobagon saaret pohjoispuolelta, mutta rankkasateet ovat yleisiä sadekaudella kesäkuusta marraskuuhun. Tilannetta voi seurata verkkosivuilla http://www.nhc.noaa.gov.

Maanjäristysriski on olemassa, ja niistä tiedotetaan University of the West Indies -yliopiston sivuilla http://www.uwiseismic.com/.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita.

Trinidad ja Tobagon väestönsuojeluviranomainen Office of Disaster Preparedness and Management:
www.odpm.gov.tt

Terveys

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on kohtuullinen, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla palveluja on vähän

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan vaativat luottokortin.

Lisätietoja:
Trinidad ja Tobagon terveysministeriö www.health.gov.tt
Pan American Health Organization http://www.paho.org/

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Maastokuvioitujen vaatteiden käyttö sekä niiden tuominen maahan on kiellettyä.

Homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voi saada vankilatuomion.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Mexicon-suurlähetystö

Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
Delegación Miguel Hidalgo
11000 CIUDAD DE MÉXICO
MEXICO
+52 55 5540 6036

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.5.2016

Takaisin ylös