Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 4.5.2016

Pohjois-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Niemimaan tilanne voi muuttua nopeasti. Seuraa maan turvallisuuspoliittista tilannetta tiedotteista ja mediasta.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Korean sodan päättymisestä 1953 lähtien on Korean niemimaan poliittinen tilanne kärjistynyt aika ajoin. Suurlähetystö arvioi kuitenkin turvallisuustilanteen Pohjois-Koreassa jatkuvan edelleen suhteellisen vakaana, eikä nykytilanteessa nähdä tarvetta erityisiin valmiustoimenpiteisiin. Viime aikoina provokaatiot ovat lisääntyneet ja matkaa valmisteltaessa kannattaa seurata suurlähetystön tiedotteita ja mediasta Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta.

Pohjois-Koreaan matkustettaessa on syytä olla yhteydessä alueelle matkoja järjestäviin matkatoimistoihin. Varmista kaikki matkaan liittyvät järjestelyt tarkoin ennen matkaa, jottei usein ilman ennakkovaroitusta tehtävistä muutoksista matkustusrajoituksiin aiheudu haittaa.

Pohjois-Korea on varsin suljettu yhteiskunta, ja ulkomaiset matkailijat ovat harvinaisia. Mahdollisuutta omaehtoiseen matkailuun ei käytännössä ole, vaan kaikki liikkuminen on tiukasti valvottua. Yleensä vaaditaan lupa, kun liikutaan 30 kilometriä pidemmälle Pjongjangista. Jopa Pjongjangin sisällä pääsee liikkumaan vain sinne, minne opas päästää. Jos matkailee osana ryhmää, on matkanjärjestäjä todennäköisesti hankkinut tarvittavat luvat liikkumiseen. Tämä on kuitenkin hyvä tarkastaa etukäteen. Kuvaamiseen on hyvä kysyä etukäteen lupaa.

Osa Pohjois-Korean kansallisen lentoyhtion Air Koryon lentokoneista on EU:n ns. "mustalla listalla" http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_fi.htm , mikä saattaa aiheuttaa vaikeuksia muun muassa vakuutuksia otettaessa. Air Koryo ei ole lähetystön tietojen mukaan toimittanut lentoturvallisuutta koskevia tietoja koko lentokalustostaan.

Luonnonolot

Tulvat ovat yleisiä sadekaudella.

Terveys

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Terveydenhuoltopalvelut maassa ovat hyvin kehittymättömät. Alueella on esiintynyt myös malariaa ja koleraa, ja ennen matkustamista kannattaa pyytää tietoa tarvittavasta lääkityksestä ja ottaa tarvittavat rokotteet. Mukaan on parasta varata riittävä määrä lääkkeitä. Juomiseen ja hampaiden pesuun tulee käyttää pullotettua vettä. Maitoa ei ole pastöroitu ja se tulee keittää. Ruoaksi nautittavan lihan ja kalan on oltava hyvin kypsennettyä. Vihannekset on myös kypsennettävä ja hedelmät kuorittava.

Kesäaikana Pohjois-Korean maaseudulla esiintyy Japanin aivotulehdusta ja malariaa.

Pohjois-Koreassa on todettu lintuinfluenssaa. Pohjois-Korean viranomaiset tekevät töitä taudin leviämisen estämiseksi. Vältä tarpeetonta kontaktia lintuihin ja tutustu Kansanterveyslaitoksen ohjeisiin lintuinfluenssan varalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja WHO seuraavat tilanteen kehitystä, mutta ongelmana voi olla ajantasaisten tietojen saaminen Pohjois-Korean viranomaisilta.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Tuomiot Pohjois-Koreassa voivat olla ankaria ja seuraamukset pienistäkin rikkomuksista vakavia.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Soulin-suurlähetystö

18th Floor
Kyobo Building,
Jongno 1, Jongno-gu
SEOUL 03154
REPUBLIC OF KOREA
+82 2 732 6737

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.5.2016

Takaisin ylös