Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 8.3.2017

Ranska: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Ranska ylläpitää korkeaa turvallisuusvalmiutta (Sécurité renforcée-risque attentat) terrorismiuhan vuoksi Suur-Pariisin (Ile-de-France) ja Alpes-Maritimes'n hallintoalueilla (Ranskan Riviera). Muualla maassa Ranska ylläpitää pysyvää turvallisuusvalmiutta (Vigilance). Ranskassa on poikkeustila voimassa 15.7.2017 asti.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Useiden vuosina 2015-2016 tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi Ranskan viranomaiset ovat nostaneet terrorismiuhan vuoksi "vigipirate"-turvallisuusindeksinsä terrori-isku-tasolle (Sécurité renforcée-risque attentat) Suur-Pariisin alueella (Ile-de-France) ja Alpes-Maritimes-hallintoalueella (Ranskan Riviera). Muualla maassa Ranska ylläpitää pysyvää turvallisuusvalmiutta (Vigilance).

Lisäksi marraskuussa 2015 asetettu poikkeustila (l'état d'urgence) on voimassa 15.7.2017 asti koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaiset ovat lisänneet yleistä valvontaa. Esimerkiksi kaduilla poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen. Ranska on myös ottanut matkustusasiakirjatarkastukset käyttöönsä kaikilla rajoillaan. Pidä voimassaoleva matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus) mukana Ranskassa liikkuessasi.

Turvallisuustoimia on vahvistettu muun muassa uskonnollisissa kokoontumispaikoissa, julkisessa liikenteessä, lentokentillä, juna- ja metroasemilla, tavarataloissa, merkittävissä nähtävyyskohteissa ja suurissa väestö- ja urheilutapahtumissa.

Korkea turvallisuusvalmius ja tarkastukset vaikuttavat myös julkiseen liikenteeseen ja saattavat aiheuttaa myöhästymisiä aikatauluissa. Saavu lentokentälle tai juna-asemalle hyvissä ajoin ennen junan tai lentokoneen lähtöä.

Ranskan sisäministeriö on ottanut käyttöön älypuhelinsovelluksen nimeltään SAIP (Système d'alerte et d'information des populations), jonka avulla Ranskan viranomaiset antavat sovelluksen haltijoille tietoa mahdollisesta terrorismiepäilystä tai muusta poikkeustilanteesta Ranskassa. Sovellus on saatavilla englanniksi ja ranskaksi Iphone- ja Android-puhelimiin. Alla olevan verkkolinkin kautta voit ladata sovelluksen AppStoren tai GooglePlayn kautta:
http://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Lancement-de-l-application-mobile-SAIP

Noudata viranomaisten ohjeita ja seuraa paikallisuutisia.

yleinen hälytysnumero 112
poliisin hälytysnumero 17
palokunta 18

Rikollisuus

Ole valpas erityisesti suurissa väkijoukoissa, metroissa ja junissa. Passi, rahat, luottokortit kannattaa pitää erillään toisistaan ja jättää osa esimerkiksi hotellin tallelokeroon. Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti turistinähtävyyksien liepeillä sekä sisällä museoissa.

Pariisiin Charles de Gaullen -lentokentältä tullessa kannattaa valita juna, joka pysähtyy seuraavan kerran vasta Gare du Nord –asemalla. Monet väliasemista sijaitsevat melko huonomaineisilla alueilla ja junissa on tapahtunut varkauksia.

Kun liikut autolla, pidä ovet lukittuina ja käsimatkatavarat auton lattiatilassa. Käsimatkatavaroiden varastelu on lisääntynyt auton seisahtuessa liikennevaloihin, jolloin moottoripyörällä liikkuvat varkaat seisahtuvat rinnalle ja nappaavat tavarat. Autoon ei kannata jättää mitään tavaroita, ei edes tavaratilaan. Asuntoautolla tai asuntovaunun kanssa matkustavia kehotetaan välttämään yöpymistä vartioimattomilla tienvarsi- tai levähdyspaikoilla.

Jos matkustusasiakirjasi katoaa tai varastetaan, tulee asiasta aina tehdä poliisi-ilmoitus. Tällöin kotimatkaa varten asiakirjaksi riittää yleensä poliisipöytäkirja. Lentomatkailijan tulee varmistaa asia lentoyhtiöltä / ottaa yhteyttä kentän lähtöselvitykseen. Tapahtuneesta on aina myös hyvä ilmoittaa suurlähetystöön. Matkustusasiakirjasta kannattaisi pitää matkalla mukana kopio, joka helpottaa kotimatkaan pääsyä matkustusasiakirjan kadottua tai sen tultua varastetuksi.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Ranskalainen liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta, joten tarkkaavaisuus esimerkiksi ohitustilanteissa on paikallaan. Jalankulkijana noudata erityistä varovaisuutta teitä ylittäessä.

Ranskassa niin kuin muissakin EU-maissa suhtaudutaan ankarasti rattijuoppouteen. Voimassa olevat sallitut rajat ovat veren alkoholipitoisuuden osalta 0,5 promillea ja hengitysilman osalta 0,25 mg/l.

Ranskan liikennesääntöjen mukaan pitää kaikissa autoissa olla varusteena varoituskolmio ja keltainen turvaliivi.

Luonnonolot

Luonnonmullistuksista tulvat ovat lähes jokavuotisia, ja niitä on eri puolilla maata. Etelä-Ranskassa ja Korsikalla esiintyy metsäpaloja etenkin kesäisin. Paloalueilla ja niiden lähistöllä joudutaan usein väliaikaisesti sulkemaan myös pääliikenneväyliä. Noudata ehdottomasti paikallisten viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Kesäisin avotulen teko on kielletty koko maassa. Laissa määritellyt rangaistukset palon aiheuttamisesta ovat ankarat.

Ranskan hiihtokeskuksiin suuntaavien matkailijoiden kannattaa etukäteen varmistua sääolosuhteista ja mahdollisten lumivyöryjen riskeistä. Ajankohtaista tietoa sääolosuhteista ja lumivyöryriskeistä on saatavilla sivuilla http://www.anena.org/ tai http://www.skiinfo.fr/. Laskettelua harrastavien matkailijoiden on syytä hankkia vakuutus, joka kattaa myös pelastustoimenpiteet vuorilta ja mahdollisen helikopterikuljetuksen.

Ranskan ilmatieteen laitoksen verkkosivut http://france.meteofrance.com/

Terveys

Edustusto suosittelee Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilta http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Viranomaisten kanssa asioiminen on vaikeaa muulla kuin ranskan kielellä.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Pariisin-suurlähetystö

1, Place de Finlande
75007 PARIISI
FRANCE
+33 144 181 920
www.finlande.fr
www.facebook.com/AmbassadeFinlandeParis
twitter.com/AmbFinlandePAR

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.3.2017

Takaisin ylös