Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 18.2.2016

Madagaskar: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen poliittinen tilanne on edelleenkin epävakaa. Matkustajia kehotetaan varovaisuuteen etenkin Antananarivossa, suurimmissa kaupungeissa sekä maan etelä- ja lounaisosissa. Maassa esiintyy paise- ja keuhkoruttoa.

Ajankohtaista

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia, matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Hätätilanteissa vastuu etsintä- ja pelastustoimista on paikallisilla viranomaisilla. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498) mukaisesti.

UM suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. Ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi (https://matkustusilmoitus.fi). Kattava matkavakuutus on tarpeen. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Yleinen turvallisuustilanne

Vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen maan poliittinen tilanne on edelleen epävakaa, vaikka maa palasi demokratiaan vuonna 2014. Uusia levottomuuksia saattaa esiintyä ajoittain. Turvallisuustilanne kaupungeissa ja maan etelä- ja lounaisosissa on heikentynyt. Suuria väenkokouksia, mielenosoituksia ja turhaa liikkumista kaupunkien keskustoissa ja etenkin Antananarivossa tulee välttää. Maaseudulla yöpymistä tulee välttää. Paikallisia tiedotusvälineitä kannattaa seurata päivittäin ja pimeällä liikkumista tulee rajoittaa vain välttämättömään. Suositellaan passikopion mukana pitämistä ulkona liikuttaessa.

Poliisin kotisivut http://www.policenationale.gov.mg ja hätänumerot 117 (poliisi), 020-226-2566 (medical), 118 (tulipalo).

Rikollisuus

Rikollisuus on laajalle levinnyttä koko maassa. Taskuvarkauksia, ryöstöjä ja autokaappauksia tapahtuu usein ja myös kidnappausten määrä on kasvussa. Antananarivon keskustaa kannattaa välttää, samoin kuin Ankatson aluetta, Avenue de L'Independencea, Ambohijatovoa, Analakelya, Bohorikaa, Isorakaa, Ampasamandinikaa, 67haa, Isotrya sekä armeijan parakkien lähistöä, pohjoisessa erityisesti Nosy Be'tä ja Antsohihya, etelässä Ihosy, Tuléar ja Fort-Dauphin -kolmiota.

Liikenne

Liikenne on pääkaupungissa Antananarivossa kaoottista, kadut ovat kapeita ja jyrkkiä. Ihmis- tai puhvelivetoisia kärryjä on liikkeellä runsaasti autojen joukossa. Pääkaupungin ulkopuolella tiet saattavat olla erittäin huonokuntoisia. Varsinkin sadekaudella ja hirmumyrskyjen aikana tiet ja sillat saattavat huuhtoutua jäljettömiin. Ajamista pimeällä kannattaa välttää, aseellisia ryöstöjä tapahtuu ajoittain.

Luonnonolot

Ilmasto on leuto. Sademäärä vaihtelee suuresti itärannikon sademetsistä etelän kuiviin ja karuihin maihin. Hirmumyrskykausi on yleensä tammi−maaliskuussa ja myrskyt saattavat pahimmillaan tuhota laajoja alueita varsinkin rannikkoalueilla. Jos olet alueella, jonne myrskyn ennustetaan iskevän, seuraa paikallisia ohjeita. Myrskyn aikana lentokentät, hotellit jne. ovat suljettuja. Vettä ja ruokatarvikkeita tulisi varata useiden päivien ajaksi.

Matkailu on keskittynyt pääosin saarimantereen koillis- ja luoteisrannikolla oleville pienille saarille sekä luonnonpuistoihin.

Erityiset turvallisuusriskit

Kidnappausten uhka on kasvamassa. Antananarivon alueella on kidnapattu lunnasrahojen saamiseksi ainakin viisi ulkomaalaista tammikuun 2014 jälkeen.

Terveys

Madagaskarilla esiintyy muun muassa malariaa, bilharziaa, tuberkuloosia, vesikauhua sekä paise- ja keuhkoruttoa. Ruttoa on esiintynyt usealla maan 112 hallintoalueesta. Tartunnan ihmiset ovat saaneet rottien välityksellä, jotka metsien hakkuun myötä hakeutuvat asutuille seuduille. Noin 90 prosenttia tapauksista on keuhkoruttoa.

Paiseruton aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri, joka elää tasalämpöisissä eläimissä. Bakteeria levittävät tavallisesti jyrsijän, kuten rotan iholla elävä kirput puremallaan. Ihmiselle kehittyy pureman seurauksena kivulias imusolmuke-tulehdus eli paiserutto. Se paranee useimmiten hyvin mikrobilääkkeillä. Paiserutto voi muuttua keuhkorutoksi, jolloin tartunta leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden mukana. Keuhkorutto on ruton tappavin muoto. Hoitamattomana siihen kuolleisuus on sata prosenttia, mutta hoidolla kuolleisuus saadaan vähenemään 50–90 prosenttiin tartunnan saaneista.

Maan lääkintäpalvelut eivät ole kovin korkeatasoisia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pääkaupunkiseudun sairaaloissa on ulkomaalaisia erikoislääkäreitä, mutta taso on vaihtelevaa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan tai La Reunionin palveluja.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

* Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
* Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
* Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Erityisesti syrjäseuduilla on runsaasti erilaisia uskomuksia ja paikallisia tapoja (fady), jotka voivat koskea ulkomaalaisilta kiellettyjä alueita, ruokia, pukeutumista jne. Jos matkustat tuollaisilla alueilla, ota selvää tabuista etukäteen paikallisoppaalta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäädökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15711&contentlan=1&culture=fi-FI

Yhteystiedot

Pretorian-suurlähetystö

628 Leyds Street, Muckleneuk
0002 PRETORIA
SOUTH AFRICA
+27 123 430 275

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 18.2.2016

Takaisin ylös