Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 24.10.2012

Nuoret haastoivat Pohjoismaat

Villejä, raikkaita ja erilaisia ideoita, totesi ministeri Stubb pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuutta pohtineelle nuorten työryhmälle. Ryhmän ministerille luovuttamassa raportissa etsitään myös vastausta siihen, miten pohjoismaisuus näkyy nuorten arjessa.

Ulkoministeriön keväällä nimittämä Pohjoismaiden tulevaisuutta pohtinut nuorten työryhmä luovutti kymmenkohtaisen Nuorten haasteen Pohjoismaille maanantaina 22. lokakuuta pohjoismaiselle yhteistyöministerille Alexander Stubbille.

Ryhmässä oli taustoiltaan erilaisia nuoria eri puolilta Suomea. Kuva: Eero KuosmanenRyhmässä oli taustoiltaan erilaisia nuoria eri puolilta Suomea. Kuva: Eero Kuosmanen

Stubb oli ryhmän tehtävänannossa peräänkuuluttanut pohjoismaisen yhteistyön sisällön ja rakenteiden pohdintaa uusista näkökulmista rohkealla otteella. Nuorten työryhmä etsi myös vastausta siihen, miten pohjoismaisuus ilmenee nuorten arkipäivässä sekä punnitsi pohjoismaisen kulttuurin vaikutusta nuorten identiteettiin globalisoituvassa maailmassa.

Ryhmän puheenjohtaja Maria Ohisalo kiitti ministeri Stubbia tämän työryhmälle antamasta luottamuksesta ja vapaista käsistä työstämisvaiheessa. Vapaus tosin myös lisäsi raportin kokoamisen haastavuutta, Ohisalo totesi. Hän toivoi, että haaste saa vastakaikua ministeritasolta ja että vastaavia ryhmiä perustetaan myös muissa Pohjoismaissa tai lopulta jopa yhteispohjoismaisesti.

Ohisalo esitteli yhdessä varapuheenjohtaja Jose Forslundin kanssa haasteen ydinkohdat. Nuorisoryhmä vaatii haasteessaan entistä avoimempaa, tasa-arvoisempaa Pohjolaa, jolla olisi vahva profiili maailmanpoliittisessa päätöksenteossa. Vaikka haasteen onkin tarkoitus uudistaa totuttuja yhteistyömuotoja, nojaavat sen tavoitteet tuttuun pohjoismaiseen arvopohjaan, jonka ytimestä löytyvät tasavertaisuuden, demokratian ja ympäristön vaaliminen. Ohisalo kiitti yhteistyöstä myös Baltic Sea Action Groupia ja toivoi ajatustenvaihdon jatkuvan.

Vaikka haasteen onkin tarkoitus uudistaa totuttuja yhteistyömuotoja, sen tavoitteet nojaavat tuttuun pohjoismaiseen arvopohjaan,  Maria Ohisalo ja Jose Forslund kertoivat. Kuva: Eero KuosmanenVaikka haasteen onkin tarkoitus uudistaa totuttuja yhteistyömuotoja, sen tavoitteet nojaavat tuttuun pohjoismaiseen arvopohjaan, Maria Ohisalo ja Jose Forslund kertoivat. Kuva: Eero Kuosmanen

Ministeri Stubb kehui eri taustoista tulleiden ryhmänjäsenten päässeen sulavaan lopputulokseen. Stubb painotti sosiaalisen median merkitystä lyhytelokuvan sekä nuorten haasteen levittämisessä, tietenkään unohtamatta perinteisempiä vaikutuskanavia.

Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Bo Lindroos toivoi myös raportin saavan laajaa julkisuutta etenkin sosiaalisen median kautta, jotta nuorten ääni saataisiin entistä paremmin esille Pohjoismaiden välisessä yhteistyössä.

Tilaisuudessa sai ensiesityksensä haasteeseen johdatteleva ytimekäs lyhytelokuva, joka hahmotteli pohjoismaisen yhteistyön merkitystä nuorille nykypäivänä. Elokuvan on ohjannut BAFTA:lla (The British Academy of Film and Television Arts) palkittu Jojo Erholtz. Erholtzin ohjaama lyhytelokuva tiivisti Stubbin mukaan sen, mitä hän tehtävänannollaan oli hakenut: villit, raikkaat ja erilaiset ideat pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudesta olivat saanet arvoisensa kuvituksen.

Aihepiiri on hyvin ajankohtainen, sillä parhaillaan vietetään yhteistyötä raamittavan Helsingin sopimuksen 50- ja Pohjoismaiden neuvoston 60-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuosi huipentuu lokakuun lopussa eduskunnassa pidettävään juhlaistuntoon, Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakoon sekä valtioneuvoston vastaanottoon Finlandia-talolla. Valmistunutta haastetta on tarkoitus esitellä eteenpäin juhlaistuntoviikon aikana.

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.10.2012

Takaisin ylös