Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 26.1.2009

EU tukee ponnisteluja kestävän tulitauon saamiseksi Gazaan

Ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli EU-kollegojensa kanssa muun muassa Gazan tilanteesta. Kuva: EU:n neuvosto.Tiedote 25/2009
26.1.2009

EU:n ulkoministerit antoivat kokouksessaan maanantaina 26. tammikuuta Brysselissä voimakkaan tukensa kestävän tulitauon aikaansaamiseksi Hamasin ja Israelin välille Gazassa. Tärkeintä on nyt ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan saada humanitaarinen apu perille mahdollisimman pikaisesti, tukea tulitaukoa, avata Gazan rajat ja estää Gazaan suuntautuva aseiden salakuljetus.

EU:n ulkoministerit tapasivat edellisiltana Egyptin, palestiinalaishallinnon, Turkin, Jordanian ja Norjan ulkoministerit ja aiemmin viikolla Israelin ulkoministerin. Rajojen avaaminen on tärkeää ennen kaikkea humanitaarisen avun perillesaamiseksi, muistutti Stubb tapaamisten jälkeen.

Ministerit antoivat päätelmissään selkeän tukensa Egyptin rauhanaloitteelle ja toiminnalle palestiinalaisten yhtenäisyyden saavuttamiseksi.

Keskustelussaan ulkoministerit tukivat Yhdysvaltain päätöstä sulkea pikaisesti Guantanamon vankileiri, kertoi Stubb, mutta korosti, että jokainen maa tekee päätöksensä entisten vankien vastaanotosta kansallisesti ja tapauskohtaisesti. Kyseessä on poliittisesti EU-asia, mutta juridisesti kansallinen, täsmensi Stubb.

"Suomi ei ole vielä ottanut kantaa asiaan, koska pyyntöä vastaanottaa entisiä vankeja ei ole tullut", sanoi Stubb ja lisäsi, ettei kaikille EU:n jäsenille pyyntöä mahdollisesti edes tule.

Energiapolitiikasta käydyssä keskustelussa Stubb korosti tarvetta yhteisten energiamarkkinoiden luomisessa, joskin päätökset ovat aina kansallisia. Huolestuneena viimeaikaisesta protektionismista hän haki yhteistä säveltä infrastruktuurin ja yhteisten verkkojen osalta. Stubbin mukaan on myös tärkeää säilyttää energialähteiden moninaisuus.

Lisätietoja: osastopäällikkö Pilvi-Sisko Vierros, poliittinen osasto, puh. 040 721 1705, ja ministerin diplomaattiavustaja Tanja Jääskeläinen, puh. 040 511 3786

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.1.2009

Takaisin ylös