Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 13.10.2015

Madagaskar: matkustustiedote

Madagaskar: Poliittinen tilanne edelleenkin epävakaa. Matkustajia kehotetaan varovaisuuteen etenkin Antananarivossa. Maassa paise- ja keuhkoruttoepidemia.

Suomen suurlähetystö
Pretoria

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Maan poliittinen tilanne on edelleen epävakaa ja uusia levottomuuksia saattaa esiintyä ajoittain. Turvallisuustilanne kaupungeissa on heikentynyt. Suuria väenkokouksia, mielenosoituksia ja turhaa liikkumista kaupunkien keskustoissa etenkin Antananarivossa, tulee välttää, kuten myös Ambohijatovon, Lac Anosyn, Antaninareninan ja Analakelyn alueilla sekä armeijan parakkien lähistöllä. Paikallisia tiedotusvälineitä kannattaa seurata päivittäin ja pimeällä liikkumista tulee rajoittaa vain välttämättömään. Suositellaan passikopion mukana pitämistä ulkona liikkuessa.

Madagaskarin matkailu on vasta kehittymässä. Matkailu on keskittynyt pääosin saarimantereen koillis- ja luoteisrannikolla oleville pienille saarille sekä luonnonpuistoihin. Madagaskarin matkailuvaltteina ovat saaren erikoislaatuinen eläin- ja kasvikunta; useita lajeja tavataan vain Madagaskarilla. Turismia elinkeinonaan harjoittavat puhuvat jonkin verran englantia, valtaosa kansasta ymmärtää vain malagasya ja ranskaa.

Kaikenkattavan matka- ja matkatavaravakuutuksen ottamista suositellaan.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Liikenne

Liikenne on pääkaupungissa Antananarivossa kaoottista, kadut ovat kapeita ja jyrkkiä ja ihmis- tai puhvelivetoisia kärryjä on liikkeellä runsaasti autojen joukossa. Pääkaupungin ulkopuolella tiet saattavat olla erittäin huonokuntoisia ja varsinkin sadekaudella ja hirmumyrskyjen aikana tiet ja sillat saattavat huuhtoutua jäljettömiin. Ajamista pimeällä kannattaa välttää, aseellisia ryöstöjä tapahtuu ajoittain.

Terveydenhoito

Muun muassa malariaa, bilharziaa, tuberkuloosia, vesikauhua sekä paise- ja keuhkoruttoa esiintyy Madagaskarilla.

Ruttoa on esiintynyt usealla maan 112 hallintoalueesta. Tartunnan ihmiset ovat saaneet rottien välityksellä, jotka metsien hakkuun myötä hakeutuvat asutuille seuduille. Noin 90 prosenttia tapauksista on keuhkoruttoa. Paiseruton aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri, joka elää tasalämpöisissä eläimissä. Bakteeria levittävät tavallisesti jyrsijän, kuten rotan iholla elävä kirput puremallaan. Ihmiselle kehittyy pureman seurauksena kivulias imusolmuke-tulehdus eli paiserutto. Se paranee useimmiten hyvin mikrobilääkkeillä.  Paiserutto voi muuttua keuhkorutoksi, jolloin tartunta leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden mukana. Keuhkorutto on ruton tappavin muoto. Hoitamattomana siihen kuolleisuus on sata prosenttia, mutta hoidolla kuolleisuus saadaan vähenemään 50–90 prosenttiin tartunnan saaneista.

Maan lääkintäpalvelut eivät ole kovin korkeatasoisia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pääkaupunkiseudun sairaaloissa on ulkomaalaisia erikoislääkäreitä, mutta taso on vaihtelevaa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan tai La Reunionin palveluja.

Lisätietoja terveydenhoidosta ja rokotteista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL)  ja WHO:n verkkosivuilta.

Luonnonolot

Ilmasto on leuto. Sademäärä vaihtelee suuresti itärannikon sademetsistä etelän kuiviin ja karuihin maihin. Hirmumyrskykausi on yleensä tammi-maaliskuussa ja myrskyt saattavat pahimmillaan tuhota laajoja alueita varsinkin rannikkoalueilla. Jos olet alueella, jonne myrskyn ennustetaan iskevän, seuraa paikallisia ohjeita. Myrskyn aikana lentokentät, hotellit jne. ovat suljettuja. Vettä ja ruokatarvikkeita tulisi varata useiden päivien ajaksi.

Hyvä tietää

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Ajankohtaiset maahantulosäännökset tulee varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta. 

Viisumi tarvitaan, sen saa lentokentältä saavuttaessa. Paluulippu oltava, passin voimassaoloaika vähintään kuusi kuukautta. Pidä henkilöpaperit aina mukanasi; ne voidaan tarkistaa milloin vain, erityisesti myöhään liikkeellä oltaessa. Varo taskuvarkaita (esimerkiksi lapsilaumoja) erityisesti pääkaupungissa.

Madagaskarilla, erityisesti syrjäseuduilla, on runsaasti erilaisia uskomuksia ja paikallisia tapoja (fady), jotka voivat koskea ulkomaalaisilta kiellettyjä alueita, ruokia, pukeutumista jne. Jos matkustat tuollaisilla alueilla, ota selvää tabuista etukäteen paikallisoppaalta.

Huumeiden salakuljetus on vakava rikos, josta voi seurata ankara rangaistus.

Vientirajoitus: vanilja 100 g, puolijalokivet 1 kg/matkustaja.

Maan valuutta on ariary. Luottokortilla maksaminen ja matkashekkien vaihto voivat tuottaa hankaluuksia. Käteiseurot kelpaavat hyvin. Valuutanvaihto kannattaa tehdä pääkaupungissa. Säilytä rahanvaihtokuitit ja vaihda ylijäänyt valuutta lentokentällä.

Päivystys

Hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Suomella on maassa kunniakonsulaatti:

Mr. Marcel Ramanandraibe
Honorary Consul of Finland
c/o Chocolaterie Robert
472, Boulevard Ratsimandrava
101 Antananarivo
Madagascar
puh +261 (20) 22 205 65
fax: +261 (20) 22 243 18

Lähin Suomen edustusto on Etelä-Afrikassa:

Embassy of Finland
628 Leyds street
Muckleneuk, Pretoria 0002
P. O.Box 443, Pretoria 0001
Republic of South Africa
puh. +27 (0)12 343 0275
fax: +27 (0)12 343 3095
sähköposti: sanomat.pre@formin.fi
verkkosivut: www.finland.org.za

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.10.2015

Takaisin ylös